Slovakinja Petra Vlhova s najmanjom razlikom u povijesti Snježne kraljice obranila titulu i krunu

3. siječnja 2021.

U slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy” 2021. Slovakinja Petra Vlhova „za dlaku“ je obranila titulu Snježne kraljice. Nakon prošlogodišnje pobjede, 25-godišnja Slovakinja na ovogodišnjem je izdanju utrke Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje čime je dodatno povećala svoju prednost u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa.

„Jako sam sretna zbog rezultata jer mi nije bilo lako voziti nakon Semmeringa, a i bila sam pod velikim pritiskom jer nije lako uvijek biti na vrhu. Nisam se dobro osjećala i nije mi bilo lako vratiti samopouzdanje. Mislila sam da neću uspjeti i biti među prve tri i na postolju, no unatoč velikom broju grešaka i teškim uvjetima, uspjela sam smognuti snagu u sebi i napasti stazu. Znala sam da moram ići punim gasom i stisnuti najjače što mogu jer me cure jako pritišću i jako smo blizu jedna drugoj na ljestvici. Borila sam se do samog kraja i postigla najbolji rezultat. Ovo je za mene doista emotivna pobjeda“, izjavila je nakon utrke Petra Vlhova, koja je najmanjom razlikom u cilju u 15 godina održavanja ženskih utrka Snježne kraljice slavila ispred Katharine Liensberger i Michelle Gisin te odnijela 11. slalomsku pobjedu u karijeri.

„Potpuno je drugačiji osjećaj skijati bez publike jer je sport bez navijača ništa. Ove godine mi je zato i bilo teže natjecati se, no svjesna sam da se moramo prilagoditi i sretna sam što se mogu utrkivati“, dodala Slovakinja koja je bila vodeća nakon fantastične prve vožnje, a tu je poziciju zadržala do samog kraja (1:59.08) te tako osvojila sljemensku krunu i ostala vodeća u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa.

Drugo mjesto na večerašnjoj utrci zauzela je Austrijanka Katharina Liensberger, koja je bila svega pet stotinki sekundi sporija od Petre Vlhove (1:59,13), dok je trećeplasirana bila Michelle Gisin iz Švicarske sa zaostatkom od 22 stotinke sekunde (1:59.30).

„Staza nije bila ni najmanje laka, podloga je bila vrlo važna i doista je trebalo napasti stazu. Htjela sam dati sve od sebe i uspjelo mi je. Idem korak po korak, skijam svim srcem i sve se više približavam vrhu, što mi daje vjetar u leđa. Sljemenska utrka mi je jedna od omiljenih i jako sam sretna što sam ovdje“, poručila je 23-godišnja Katharina Liensberger kojoj je ovo drugo sljemensko postolje u karijeri te četvrto slalomsko ove sez

one.

„Jako sam zadovoljna, sjajno je biti na postolju u Zagrebu. No, bilo je jako zahtjevno, druga vožnja bila je pravi rodeo. Visoke temperature, magla, vlaga… No, mislim da nije bilo moguće bolje postaviti stazu. Bilo je teško i izazovno, no fenomenalno. Jedva se čekam vratiti sljedeće godine jer je za mene ovo doista posebna utrka i povijesno mjesto. Dok sam odrastala, pratila sam Janicu i čitavu obitelj Kostelić i od djetinjstva želim stati na sljemensko postolje. Sada mi se ta želja ispunila i jako sam uzbuđena“, rekla je Švicarka Michelle Gisin, koja je ovog tjedna odnijela pobjedu u Semmeringu te se nalazi na drugom mjestu u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa. „Sjajno je postignuće i za mene i za Katharinu biti na postolju jer sada na vrhu više nisu samo Petra i Mikaela, nego im i mi smetamo“, komentirala je Švicarka.

Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su dvije hrvatske predstavnice, Leona Popović i Zrinka Ljutić. Leona je odlično odvozila sljemensku utrku i završila na 35. mjestu sa zaostatkom od 4 sekunde i 18 stotinki za Slovakinjom Vlhovom. Iako je odlično vozila sljemensku utrku, Leoni je nedostajalo samo 45 stotinki za plasman u drugu vožnju.

„Staza je bila dosta zahtjevna, napravili su se kanali i malo rupe na nekim dijelovima, a i staza je duža od ostalih. Nažalost, opet mi je falilo u nekim dijelovima malo brzine za ulazak u drugu vožnju. Žao mi je što se u tim dijelovima nisam jače pustila i što sam se preračunala. Na kraju krajeva, nisam nezadovoljna. Mislim da je moje skijanje dobro i da će na sljedećim utrkama biti još bolje. Nadam se da ćemo se Sljeme i ja sprijateljiti jednog dana“, izjavila je Leona Popović.

Iako je dobro startala i borbeno odvozila prvi dio staze, druga hrvatska predstavnica, Zrinka Ljutić, nažalost nije ušla u drugu vožnju. Za ovogodišnjom Snježnom kraljicom zaostala je 4 sekunde i 17 stotinki, a za ulazak u drugu vožnju nedostajale su joj 44 stotinke te je tako zauzela 33. mjesto.

„Ovdje sam najmlađa. Ostale skijašice su i starije i ozbiljnije od mene u svemu, što ih je i dovelo do njihove pozicije. Pokušavam ne gledati na njih kao na nedostižne konkurentice, već se trudim dati sve od sebe kako bih i ja došla do najviše razine skijanja. Zadovoljna sam svojim skijanjem na domaćem terenu. Staza je stvarno bila teška zbog uvjeta i visokog startnog broja, no svejedno mi je malo falilo da uđem u drugu vožnju pa se nadam da ću sljedeći put, ako spustim malo startni broj, uspjeti ući u drugu vožnju“, rekla je 16-godišnja Zrinka Ljutić.

Nakon ženske, u srijedu, 6. siječnja 2021., na rasporedu je muška utrka slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 20201, s početkom prve vožnje u 12.15, a druge u 15.30 sati.