Petra Vlhova treći put zaredom okrunjena Snježnom kraljicom, Leona Popović sedmim mjestom ostvarila rezultat karijere

4. siječnja 2022.

U slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy” 2022. Slovakinja Petra Vlhova treći je put zaredom uzela titulu Snježne kraljice. Nakon pobjeda 2020. i 2021., 26-godišnja Slovakinja je na jednoj od dosad najzahtjevnijih utrka Snježne kraljice odvozila sjajne dvije vožnje, čime je osvojila svoju četvrtu slalomsku pobjedu ove sezone i tako zadržala prvo mjesto na slalomskoj ljestvici FIS Svjetskog skijaškog kupa.

„Svaka godina u Zagrebu je drugačija i svaka sljemenska utrka je teška, no danas su vremenski uvjeti bili zaista izazovni. Ipak, na kraju sam opet pobijedila, što je odlično. Mislim da je najbitnije fokusirati se na sebe i svoje skijanje, odnosno da to skijanje bude brzo. Onda se oko mene može događati sve, no to neće biti bitno. Ja sam u svojem balonu u svim vremenskim uvjetima i sa svakakvim podlogama i fokusirana sam. Glavni cilj su mi Zimske olimpijske igre i na dobrom sam putu da i tamo budem u dobroj formi. No, to je još daleko i imam se vremena dobro pripremiti“, izjavila je nakon utrke Petra Vlhova, koja je vodeću poziciju iz prve današnje vožnje zadržala do samoga kraja (1:56.99) i tako postala prva skijašica koja je tri uzastopne godine osvojila Snježnu kraljicu.

Drugo mjesto u današnjoj utrci zauzela je Amerikanka Mikaela Shiffrin (1:57.49), vodeća u ukupnom poretku FIS Svjetskog skijaškog kupa.

„Tek prije dva dana sam saznala da ću se danas moći natjecati. Situacija je jako nesigurna i nepredvidiva, nekim se sportašima jako teško vratiti u formu i stvarno sam zahvalna što sam ja to uspjela. Nedostaju mi vježba i treninzi, no super je što sam, po pitanju Covida-19, imala najbolji mogući scenarij i što sam se mogla natjecati, zbog čega sam jako sretna. Ovo je bila jedna od težih utrka na Sljemenu, no super sam odskijala i zadovoljna sam što sam to mogla nakon toliko vremena bez skija na nogama“, rekla je Mikaela Shiffrin, koja je ove godine šesti put stala na sljemensko postolje – četiri puta nosila je kristalnu krunu, a sada je drugi put utrku završila kao drugoplasirana.

Treće mjesto danas je osvojila Austrijanka Katharina Liensberger (1:59.10), koja je lani također bila na sljemenskom postolju, no kao drugoplasirana.

„Napravila sam veliku pogrešku, no skijala sam najbrže što sam mogla, dala sve od sebe i sretna sam što mogu stajati na postolju. Fokusirala sam se na skijanje, a ne na uvjete i vjetar jer upravo tada najbitnije dati sve od sebe. Nakon pogreške znala sam da sam izgubila puno vremena i samo sam htjela ići do svojih krajnjih granica te pokazati koliko sam brza. Samopouzdana sam i sve sam bolja. Volim gledati Petru i Mikaelu kada skijaju jer tada vidim što je sve moguće, a tako i ja rastem. Sve sam im bliža. Ove sezone cilj mi je i medalja na Zimskim olimpijskim igrama. To je san na koji sam usredotočena i nadam se da će se ispuniti“, nakon utrke je rekla Katharina Liensberger kojoj je ovo treće postolje na Sljemenu.

Na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici nastupile su tri hrvatske predstavnice, Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić. Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović odvozila je utrku karijere i prvi put ostvarila top 10 rezultat, točnije, sjajno 7. mjesto (2:00.04).

„Osjećaj je stvarno super, u jako sam dobroj formi i to sam uspjela iskoristiti. Očekivanja s boljim rezultatima također rastu jer je želja uvijek biti bolji, no mislim da je važno ostati konstantan. Moj osjećaj na treninzima i skijama bolji je nego prije, samopouzdanija sam i to je ono što je bitno. Zbog toga i uspijevam napasti u svakoj vožnji te realizirati ono što si zacrtam. Svaka utrka je važna i ne želim si stvarati nikakav pritisak nego ostati u dobrom treningu i fokusirana“, izjavila je Leona Popović.

Nažalost, Zrinka Ljutić nije završila prvi lauf, dok Andrea Komšić nije uspjela ući u drugu vožnju.

Nakon ženske, u srijedu, 5. siječnja 2021., na rasporedu je muška utrka slaloma Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2022, s početkom prve vožnje u 15.30, a druge u 18.40 sati.