U borbi za titulu Snježne kraljice Hrvatsku će na Sljemenu predstavljati dvije skijašice

3. siječnja 2021.

Ljubitelji skijanja danas će putem TV prijenosa moći uživati u nastupima najboljih svjetskih slalomašica koje će Zagreb ugostiti na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2021., a na startu će se naći dvije hrvatske predstavnice. S početkom prve vožnje u 12.30 i druge u 16.00 sati, u ženskoj slalomskoj utrci Hrvatsku će predstavljati Zrinka Ljutić i Leona Popović. Nažalost, treća hrvatska predstavnica Andrea Komšić neće nastupiti na Sljemenu jer je prije natjecanja, između Božića i Nove godine osjetila simptome, testirala se te je nalaz pokazao da je pozitivna na koronavirus.

Mlada nada domaćeg skijanja, 16-godišnja Zrinka Ljutić, oduševila je svojim nastupima u ovosezonskim FIS slalomskim utrkama kada je osvojila četvrto i deveto mjesto, a ovog je tjedna u Semmeringu debitirala u FIS Svjetskom skijaškom kupu i završila na 37. mjestu. Hrvatske boje na Snježnoj kraljici ova talentirana skijašica branit će prvi put u svojoj karijeri, a nastupit će sa startnim brojem 65.

„Iza mene su prve dvije utrke u Svjetskom kupu koje se veoma razlikuju od utrka koje sam dosad vozila i to zato što su staze teže i bolje pripremljene, a tereni su raznoliki i time zanimljiviji. Usto, konkurencija je ogromna jer je to sami svjetski vrh, dok utrke traju duže i veći su razmaci između prve i druge vožnje. Na to se sve još moram naviknuti. Domaći teren znači veći pritisak, no to mi je motivacija da dam sve od sebe i odvozim najbolje što mogu. Mislim da je ključni dio sljemenske utrke slalom livada jer je riječ o kraju staze koja je duga i teška, a noge su već umorne. No, činjenica da skijam na domaćem terenu i na stazi na kojoj sam odradila puno treninga svakako je prednost i dat ću sve od sebe da odskijam do druge vožnje“, poručila je Zrinka Ljutić.

Uz nju će se danas za titulu, krunu i plašt Snježne kraljice natjecati i 23-godišnja Leona Popović i to sa startnim brojem 45. Ovo će joj biti četvrti nastup na Sljemenu, a da joj leže slalomske utrke pokazala je sjajnim 18. mjestom koje je u studenom osvojila u finskom Leviju.

„Dosadašnje utrke ove sezone odradila sam dosta dobro i uspjela skupiti bodove. Sljeme je domaći teren na kojem sam skijala više od drugih natjecateljica pa se nadam ću uspjeti iskoristiti tu prednost i ući u drugu vožnju. Najbitnije je kako krenem u spust jer mi početak staze uvijek odredi tempo“, izjavila je Leona Popović.

Osim hrvatskih predstavnica, ljubitelji skijanja ponovno će moći pratiti nastupe najboljih svjetskih skijašica. Slovakinja Petra Vlhova pokušat će obraniti titulu Snježne kraljice koju je osvojila prošle godine, a budući da je trenutno vodeća u ukupnom poretku i poretku slaloma FIS Svjetskog skijaškog kupa, to bi joj i moglo poći za rukom. Uz nju, na startu na Sljemenu naći će se i sjajna Švicarka Michelle Gisin koja ove sezone ponovno ostvaruje vrhunske rezultate, a u borbi za postolje bit će i Amerikanka Mikaela Shiffrin koja će po peti put pokušati osvojiti titulu Snježne kraljice.

Ovogodišnji Audi FIS „Snow Queen Trophy“ održava se pod najstrožim epidemiološkim mjerama te na Sljemenu neće biti navijača. Unatoč tome, svi ljubitelji skijanja i dalje će moći bodriti i pratiti najbolje svjetske skijašice putem prijenosa na HRT2.